Ağız ve diş sağlığı bizlerde olduğu kadar, sevimli dostlarımız için de önemlidir. Ağız diş hastalıkları köpeklerde ve kedilerde görülen en yaygın hastalıklardır. Kedilerin %50’sinin ve 3 yaşından büyük köpeklerin %85’inin profesyonel tedavi gerektiren diş problemleri vardır.
Tedavi edilmeyen diş hastalıklarının sonuçları aşağıdakileri içerir;
· Ağızda kötü koku
· Ağız içinde ağrı ve enfeksiyon
· Diş kaybı
· Vücudun büyük organlarında potansiyel enfeksiyon riski
· Yaşam kalitesinin düşmesi
Kötü ağız kokusunun, diş taşı oluşumlarının tespit edilmesi ve önüne geçilmesi, ağız içi lezyonların ve diş eti yangılarının erkenden tedavi edilebilmesi için yılda en az iki kez düzenli kontrol yaptırılması önemlidir.
Kliniğimiz bünyesinde rutin olarak yaptığımız prosedürlerden bazıları şunlardır:
· Diş taşı temizliği/ Detartraj
· Cerrahi ekstraksiyonlar
· Çene kırığı onarımı
· Restorasyonlar
· Periodontal hastalık tedavisi
· Ağız kanseri ameliyatları
Kedi ve köpekler için çeşitli ağız bakım ürünlerini bulunur. Diş fırçaları ve macunlarının yanısıra çeşitli bitkisel tozlar, oral jeller, yem katkı maddeleri de vardır; bu ürünlerde ise amacımız ağızda asidik bir flora yaratmak, tartar ve çürük oluşumunun önüne geçmektir.
Fırçalama
İdeal olan fırçalama sıklığı her gün olmakla beraber, birçok hayvan sahibi 2-3 günde bir fırçalayabilmektedir. Yavrularda fırçalamanın alıştırılabilmesi için 3-4 aylıkken fırçalama alışkanlığının edinilmesi ileride tepkisel davranışların oluşmamasını sağlayacaktır. İleri yaşlarda fırçaya gösterilecek tepkinin önüne geçmek için parmağa dolanmış gazlı bezler de çok faydalı olabilmektedir.
Beslenmenin etkisi nedir?
Kuru mama ile beslenen dostlarımız sert tanecik yapısı ile dişler ve diş etlerinde gıda birikimi minimum düzeyde olmaktadır ancak yaş mama tüketimi fazla olan dostlarımızda mamanın yumuşak olması nedeniyle birikim beklenenden daha fazla olmakta ve gıdalar dişlere/ diş etlerine yapışmaktadır. Buralarda biriken mama zamanla çürüklere, tartarlara ve çeşitli problemlere neden olmaktadır.