Blog

blog-details

Anestezi

ANESTEZİ NEDİR?

Hastanın bilincini yitirerek uykuya geçmesine narkoz, böylece vücudundaki ağrıları duyamayacak duruma gelmesine anestezi, bu duyu yitimine yol açan maddelere de anestezik denir. Bu anestezi durumu biz veteriner hekimlere hayvanlara ağrı, acı stres vermeden çeşitli müdahalelerde bulunma imkanı sunar.

Dostumuzun anestezi sürecini daha iyi yönetebilmek ve risklerden kaçınabilmek için anamnez esnasında dostunuzun davranışları, yeme, içme, dışkı, idrar gibi gözle görülür değişikliklerinin yanında rutinde kullandığı ilaçlar (kalp, tansiyon vb.), aldığı takviye gıdalar (vitamin vb), önceden geçirdiği operasyonlar veya hastalıklar gibi bilgileri veteriner hekimimize bildirmeniz oldukça önemlidir. Vereceğiniz anamnez ile birlikte hekimlerimiz kilo kontrolü, göğüs muayenesi, karın palpasyonu ve diş etlerinin değerlendirilmesi, hidrasyon durumunun kontrol edilmesini içeren kapsamlı bir anestezi öncesi muayene yaparlar. Kapsamlı bir anamnez ve fiziksel muayene sonrası gerekli röntgen, kan testleri, idrar analizleri yapılarak organ fonksiyonları, bağışıklık, anemi gibi risk faktörleri değerlendirilir.  Bu değerlendirmeler sonucu dostunuza özel bir anestezi planı oluşturulur. Anestezi süreci, yeni nesil ilaçlar ve son teknoloji cihazlar yardımıyla baştan sona hekimlerimiz tarafından gözlemlenir(monitorizasyon) ve böylece basit bir müdahaleden saatler sürecek bir operasyona kadar dostunuz için en uygun ve sağlıklı ortam sağlanır.


Monitörizasyon nedir?

Basitçe dostunuzun hayati değerlerinin (nabız, kan basıncı, solunum, vücut sıcaklığı…) cihazlarımız tarafından sürekli olarak ölçülmesi ve hekimlerimiz tarafından değerlendirilmesinden oluşur.


 Anestezi sonrası neler oluyor?

Anesteziden uyanma yani reanimasyon sürecinde hekimlerimizin kontrolü eşliğinde ısı, nem ve oksijen desteği olan özel küvözlerde yoğun bakım, daha sonrasında ise kafese geçiş yapılmakta ve yine takibe devam edilmektedir. Dostunuz taburcu edildiğinde hemen hemen normale dönmüş durumda olacaktır. Eve döndükten sonra 12-24 saat boyunca sürecek hafif uyku hali ve yorgunluk normaldir. Ancak dostunuz alışılmadık derecede halsiz görünüyorsa veya onu kolayca uyandıramıyorsanız, özel tavsiye almak için 05346502733 telefon numaramızı arayıp hekimlerimizle iletişime geçin.


Neden anestezi onam formunu imzalamam gerekiyor?

Dostunuza ne olacağını tam olarak anlamanız ve riskleri anladığınızı kabul etmeniz önemlidir. Anestezi prosedürlerini gerçekleştirmeden önce veteriner hekimin hasta sahiplerinden yazılı onay alması Tarım Bakanlığı ve Türk Veteriner Hekimler Birliği tarafından zorunlu kılınmıştır. Formun yanında ameliyatın veya diğer belirlenmiş teşhis testlerinin yapılmasına yönelik onayı da içerecek ve prosedürlerin beklenen maliyetlerine ilişkin bir tahmin de sağlanacaktır.


Anestezinin olası riskleri nelerdir?

Birkaç dakikalık kısa bir sedasyon ya da saatler süren genel anestezi olsun, herhangi bir anestezik madde kullandığımızda her zaman olumsuz bir reaksiyon riski vardır. Her 100.000 hayvandan birinin anestezik bir maddeye karşı bir tür reaksiyon göstereceği tahmin edilmektedir. Bu reaksiyonlar, enjeksiyon bölgesinde şişme veya kalp debisinde hafif bir azalma gibi hafif etkilerden, tam gelişmiş bir anafilaktik şok veya ölüm olayına kadar değişebilir. Bir başka potansiyel tehlike ise dostumuzun anestezi öncesinde uygun şekilde aç bırakılmaması durumunda ortaya çıkar. Anesteziden 12 saat önce dostunuz hiçbir şey yememelidir. Anestezi altındaki hastalar normal refleks yutma yeteneğini kaybederler. Midede yiyecek varsa dostumuz anestezi altındayken veya anestezi sonrası erken dönemde kusabilir. Yutma refleksinin yokluğunda kusma meydana gelirse, kusulan malzeme aspire edilebilir veya akciğerlere kaçabilir. Bu, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan aspirasyon pnömonisine neden olabilir. Anestezinin diğer nadir komplikasyonları arasında böbrek, karaciğer veya kalp yetmezliği gibi organ sistemi yetmezliği, görme bozukluğu, pıhtılaşma bozuklukları ve nöbetler yer alır. Anestezi tedavinin gerekli bir parçası olduğunda bu riskleri en aza indirmek için her türlü önlem alınacaktır.

Whatsapp